Rovaniemi matkakohteena

Kuten edellisellä sivulla jo ehdittiin todeta, niin matkailun osuus Rovaniemen elinkeinona näyttäisi olevan kasvusuunnassa. Rovaniemi onkin yllättävän monipuolinen matkakohde – sieltä löytyy esimerkiksi upeita luontokohteita, kulttuuritapahtumia sekä oivalliset puitteet erilaisille liikuntaharrastuksille.

Rovaniemi luontomatkakohteena

Rovaniemeltä löytyy upeita luontokohteita, kuten lintubongareiden suosikkikohde, Harjulampi, jonka alueelta on tavattu yli 80 erilaista lintulajia. Näistä alueelta tavatuista lintulajeista noin 30 pesii alueella vakituisesti ja lähes 20 satunnaisesti.

Upeiden lintubongausmahdollisuuksien lisäksi Rovaniemen alueelta löytyy luontopolku, jossa on mahdollista yöpyä laavulla. Luontopolku tarjoaakin oivalliset puitteet rentoutua luonnonrauhan keskellä ja päästä hetkeksi irti arjen oravanpyörästä, jonka kiireinen työelämä sekä vaativa arki on kenties ehtineet saamaan aikaan. Myös hiidenkirnut ovat Rovaniemen mielenkiintoisia luontonähtävyyksiä, joita ei aivan kaikkialta löydykään. Hiidenkirnuhan on kalliossa oleva kuoppa, joka on malliltaan lieriömäinen, ja joka on syntynyt, kun jäätikköjen sulamisen aikana syntynyt vesi on pyörittänyt suurta kiveä tai useampaa suurta kiveä jääkauden aikana. Näitä kiviä kutsuttiin jauhinkiviksi eli pyörrekiviksi.
Kenties kaikista suosituin luontonähtävyys ovat kuitenkin revontulet eli Aurora Borealis, joita voi ihailla alueella elokuusta huhtikuuhun. Esimerkiksi Arktinen puutarha, tiedekeskus Arktikumin alue sekä Ounasvaaran laki ovat suosittuja revontulien tarkkailupaikkoja. Kellonajoista yleensä aikaväli 22-02 sopii parhaiten revontulien katseluun. Toisinaan revontulia saattaa kuitenkin nähdä jo huomattavasti aikaisemmin – jopa iltaseitsemältä.

Rovaniemellä on mahdollista osallistua myös opastetulle revontuliretkelle, joka voi olla ikimuistoinen elämys. Voit valita kulkupeliksesi tällaiselle retkelle moottorikelkan, huskyvaljakon, porovaljakon tai lumikengät. Revontulien ihastelun voi siis yhdistää myös moneen muuhun elämykseen. Asiantunteva opas osaa lisäksi kertoa revontuli-ilmiöön liittyviä taustatietoja sekä niihin liittyviä tarinoita. Revontuliin liittyy aika mielenkiintoinen taru, jonka mukaan tämä upea ”luonnon oma ilotulitus” syntyy ketun juostessa tuntureilla ja huiskiessa hännällään tuntureiden lumisia huippuja. Tarun mukaan ketun häntä sinkoaa samalla kipinöitä taivaalle, joista sitten muodostuvat taivaalla näkyvät värikkäät tulijuovat. Nämä tulijuovat ovat erinomaisia valaisijoita pimeinä talviöinä. Tämä saamelainen myytti on luonut pohjan revontuli-nimitykselle – kettuahan kun kutsutaan toisinaan myös revoksi. Jos revontulia katsellessa päästää mielikuvituksensa valloilleen, voi melkein nähdä ketun juoksemassa tunturilla sinkoamassa hännällään kipinöitä taivaalle valaisemaan öisessä metsässä liikkuvan kulkijan matkaa.

Rovaniemi kulttuurimatkakohteena

Eräs suuri syy Rovaniemen suosioon turistien keskuudessa on se, että Rovaniemeä pidetään joulupukin virallisena kotikaupunkina. Kaupungista löytyykin Joulupukin Pajakylä sekä Santa Park, jotka houkuttelevat alueelle lapsiperheitä sekä ulkomaisia turisteja, jotka haluavat tavata joulupukin.
Joulupukki ei kuitenkaan ole ainoa kulttuuriin liittyvä seikka, joka houkuttelee kaupunkiin runsaasti turisteja – myös monenlaiset kulttuuritapahtumat, kuten teatteri, kamariorkesteri, ylioppilasteatteri, musiikkiopisto, balettiopisto ja kansantanssiyhtye houkuttelevat matkailijoita nimenomaan Rovaniemelle. Kansantanssitoiminta sekä kansanmusiikkitoiminta ovat alueella erityisen vilkkaita, samoin kuin myös teatteritoiminta.

Myöskään lappilaista ruokaa ja lappilaisen keittiön tarjoamia elämyksiä ei kannata unohtaa puhuttaessa Lapin kulttuurista! Ei ole sattumaa, että esimerkiksi monilla valtiotason vierailuilla tarjoillaan Suomessa nimenomaan lappilaisen keittiön herkkuja, joiden raaka-aineet saadaan pääosin puhtaasta Lapin luonnosta. Erityisen elämyksellistä on kokeilla lappilaisen keittiön herkkujen nauttimista keskellä kauneinta luontoa!

Rovaniemi urheilulomakohteena

Rovaniemi tarjoaa myös runsaasti liikuntamahdollisuuksia – esimerkiksi balettia, jalkapalloa, jääkiekkoa, hiihtämistä ja laskettelua on mahdollista harrastaa alueella. Monet menestyneet ja tunnetut suomalaiset talviurheilulajien edustajat ovat kotoisin Rovaniemeltä tai lähialueilta, mikä kertonee osittain siitä, kuinka hyvät ja monipuoliset talviurheilumahdollisuudet alue tarjoaa. Rovaniemellä voi sekä itse harrastaa urheilua, että osallistua penkkiurheiluun katsomosta käsin. Ensimmäinen Ounasvaarassa sijaitseva pujottelurinne on saksalaisten sotilaiden raivaama ja kerrotaan, että eräs heidän korkea-arvoinen sotilashenkilönsä oli erityisen innokas laskettelija. Ja mikäpä olikaan lasketellessa upeilla, valkoisina hohtavilla rinteillä kauniin luonnon ympäröimänä.