Lappilaisen keittiön saloja

Lappilaista ruokaa ja lappilaisen keittiön tarjoamia elämyksiä ei kannata missään tapauksessa unohtaa puhuttaessa Lapin kulttuurista! Ei ole lainkaan sattumaa, että esimerkiksi monilla valtiotason vierailuilla tarjoillaan Suomessa nimenomaan lappilaisen keittiön herkkuja, joiden raaka-aineet saadaan pääosin puhtaasta Lapin luonnosta. Erityisen elämykselliseksi ruokailukokemuksen voi tehdä kokeilemalla lappilaisen keittiön herkkujen nauttimista keskellä kauneinta luontoa! Kodassa nautittu ateria voi olla erityisen elämyksellinen kokemus.

Mikä sitten on lappilaisen keittiön suurin salaisuus? Uskomme, että tämä salaisuus liittyy kiinteällä tavalla Lapin puhtaaseen luontoon, josta lappilainen keittiö ammentaa raaka-aineensa. Lappilainen keittiö hyödyntää luonnon marjoja, noita superfoodeiksikin kutsuttuja vitamiinipesiä, jotka valmistuvat taitavan kokin käsissä niin pää- kuin jälkiruuiksikin. Poronliha on myös tärkeä osa lappilaista keittiötä ja sitäkin saadaan Lapissa omasta takaa, samoin kuin Lapin kirkkaissa vesissä eläneitä kalojakin. Myös Lapin metsissä elävä riista on lappilaisen keittiön eräs tärkeä komponentti. Lappilainen ruoka on melko konstailematonta, mikä onkin kenties eräs sen suosion kulmakivistä – Less is more -sanonta taitaa päteä tässäkin asiassa. Lappilainen keittiö on erinomainen valinta myös siinä mielessä, että se suosii paikallisia raaka-aineita, mikä on nykyajan nouseva trendi.

Johtopäätöksiä

Rovaniemi ja Lappi tarjoavat matkailijalle upeita mahdollisuuksia kokea unohtumattomia elämyksiä. Rovaniemi tarjoaa myös oivat puitteet elää hyvää elämää kauniissa ympäristössä. Rovaniemi on niin oivallinen luonto-, kulttuuri- kuin urheilukohdekin. Esimerkiksi revontulet ja hiidenkirnut houkuttelevat luonnosta pitäviä turisteja tutustumaan Lapin kauniiseen luontoon. Rovaniemi tarjoaa myös hyvät puitteet erilaisten urheilulajien harrastamiselle – joko itse urheilemalla tai urheilulajeja katsomalla. Lappilainen keittiö hurmaa kulinaristinkin ja sen suurena salaisuutena voidaankin pitää puhtaasta luonnosta saatuja raaka-aineita.

Lappi sopii kovin monenlaisille turisteille. Toisaalta se sopii sellaiselle matkailijalle, joka kaipaa luonnonrauhaa ja haluaa hetkeksi irtautua oravanpyörästä. Lapin kauniin luonnon keskellä tämä onnistuu erinomaisesti. Tällainen irtiotto tarjoaa oivallisen mahdollisuuden jopa pohtia oman elämän suuntaa – ehkäpä olet juuri nyt omassa elämässäsi tietynlaisessa risteyskohdassa ja haluat hetken rauhassa pohtia, kumpaan suuntaan risteyksestä kannattaisi jatkaa. Lapin rauhallinen luonto tarjoaa optimaaliset puitteet tällaisille pohdinnoille. Lapista löytyy myös oikeita unelmakohteita lintubongareille. Näissä kohteissa on mahdollista päästä seuraamaan lintujen toimia niiden omissa elinympäristöissä.

Revontulet ovat upea ilmiö, jota on mahdollista päästä seuraamaan Lapin lomalla. On mielenkiintoista tutustua sekä tähän ilmiöön liittyviin myytteihin, että ilmiön tieteelliseen selitykseen. Hännällään kipinöitä sinkoavaan kettuun liittyvä myytti on erityisen mielenkiintoinen ja kertonee saamelaisten läheisestä suhteesta luontoon sekä luonnonilmiöihin. Ei ole mikään ihme, että tämä kiehtova ilmiö on saanut ihmisten mielikuvituksen liikkeelle jopa siinä määrin, että ilmiöstä on muodostunut taruja ja myyttejä.

Voi olla hyvä idea osallistua asiantuntevasti opastetulle revontuliretkelle, jonka aikana ilmiöstä voi saada entistä enemmän irti, tai vetäytyä nauttimaan revontulista erityiseen revontulitaloon, jonka lasikatto tarjoaa oikean aitiopaikan ilmiön tarkkailuun. Revontulien näkemiseksi ei siis ole pakko hytistä ulkona kylmässä, vaan niiden tarkkailu onnistuu myös lämpimistä sisätiloista käsin – vaikkapa sängystä, lämpimän peiton alta. Joskus on hyvä pysähtyä ihailemaan luonnon upeita ilmiöitä, joita emme välttämättä kiireisen arjen keskellä tule juurikaan edes ajatelleiksi. Pysähtyminen on tärkeää niin mielelle, sielulle kuin kehollekin. Jos oma elämä tuntuu olevan umpikujassa, voi olla hyvä idea vetäytyä pohtimaan oman elämän suuntaa omaan rauhaan. Mikäpä tarjoaisikaan tähän paremmat puitteet kuin Lapin kaunis ja rauhallinen luonto?

Lappi tarjoaa myös runsaasti erilaisia kulttuurielämyksiä – esimerkiksi perinteiseen lappilaiseen kansanmusiikkiin tutustuminen voi olla erityisen mielenkiintoinen kokemus. Rovaniemeä pidetään Lapin kulttuuritarjonnan keskuksena, joten se voikin olla hyvä matkakohdevalinta halutessasi kokea lappilaisen kulttuurin tarjoamaa viihdettä autenttisissa puitteissa.